Bevezetés a Számításelméletbe 2
2020/2021. második félév


Aktuális:

2021/2022. tanév őszi félév: a vizsga szóban zajlik majd, az ezzel kapcsolatos tudnivalók itt találhatók. Tételsor.2020/2021. tanév tavaszi félévi zh: 1. A zh anyaga az április 19-i előadás anyagával (vagyis a hálózati folyamokkal) ér véget. Az anyag címszavakban: kombinatorikai alapismeretek, gráfelméleti alapfogalmak, fa, feszítőfa, BFS, Kruskal-algoritmus, Euler-séta és -körséta, Hamilton-kör és -út, páros gráfok, színezés, kromatikus szám, párosítás, lefogó ponthalmaz, Gallai tételei, maximális párosítás keresése páros gráfban, Kőnig, Hall és Frobenius tételei, Tutte tétele, élkromatikus szám, Kőnig és Vizing tételei, maximális folyam és minimális vágás keresése hálózatban, Ford-Fulkerson tétel, egér lemma.

2. A zh-ban a BSz1-ből is megszokott módon 6 feladat lesz, mindegyik 10 pontot ér, az aláírás megszerzéséhez legalább 24 pontot kell elérni. Az 50 pontos teljesítményt a vizsgajegy szempontjából maximálisnak tekintjük, az efölötti pontokat (duplán, mert ebben a félévben csak egy zh van) IMSc pontként könyveljük el.

3. A zh-t a kari Moodle rendszerben (https://edu.vik.bme.hu) tesszük közzé (értelemszerűen a BSz2 tárgynál), a megoldásokat ugyanitt kell feltölteni legkésőbb 110 perccel a kezdés után (a 90 perces munkaidőn túl 20 perc áll rendelkezésre a dolgozat digitalizálására és feltöltésére). (Ez alól kivételt képeznek a külön engedéllyel hosszabb ideig dolgozó hallgatók, nekik e-mailben kell elküldeniük a gyakvezérüknek a dolgozatot, az engedélyben szereplő, százalékban meghatározott plusz időmennyiséget a 90 perces munkaidőre vonatkoztatva. Az érintett hallgatók a vonatkozó határozatokat is mellékeljék az e-mailhez.) Természetesen ha valaki már előbb elkészül az összes feladat megoldásával, akkor hamarabb is el lehet kezdeni a feltöltést. Érdemes a 90 perc elteltével valóban elkezdeni a beadással kapcsolatos teendőket és nem az utolsó percekre hagyni azokat.

4. Késve (például e-mailben vagy Teams-en) érkező dolgozatokat nem fogadunk el, semmilyen technikai vagy egyéb jellegű indoklással sem; kérjük szépen ezért, hogy ilyet senki ne is küldjön. Ha valaki a 110 perces határidő leteltéig nem tölti fel a dolgozatát a Moodle-ba, azt úgy tekintjük, hogy az illető nem vett részt a számonkérésen.

5. A dolgozatot egy darab pdf fájl formájában kell feltölteni, a rendszer semmilyen más formátumot vagy mennyiséget nem fog elfogadni.

6. A zh ideje alatt bármiféle kommunikáció tiltott, írásos segédanyagok használata viszont (eltérően a jelenléti oktatás során írt zh-któl) megengedett, a megoldásokban azonban továbbra is csak az előadás anyagában szereplő tételekre, állításokra lehet bizonyítás nélkül hivatkozni. Számológépet és más elektronikus segédeszközt (a számítógépen vagy telefonon - akár az internet használatával - elérhető anyagok olvasásán kívül) használni nem szabad. A dolgozat része minden mellékszámítás is, ami a dolgozat írása közben keletkezik, ezért ezek beadása is kötelező.

Akik a kommunikációra vonatkozó tilalmat megszegik, azokkal szemben a TVSZ 137. paragrafusában leírtak szerint járunk el, vagyis ebben a félévben a tárgy kreditjét már nem szerezhetik meg. A szabálysértés ténye a Neptunba is bekerül.

Az elmúlt két félév távoktatásának a tapasztalatai alapján sajnos elmondhatjuk, hogy a zárthelyiken a csalás, a tisztességtelen viselkedés tömegesen előforduló jelenséggé vált. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a félév során a lehetőségek határain belül mindent megtettünk és megteszünk azért, hogy a tárgyból a számonkéréseket mindenki csalás nélkül is eredményesen teljesíthesse. Ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy a tisztességesen dolgozó hallgatóink érdekeit megvédjük a csalókkal szemben: mindent megteszünk, hogy egyetlen hallgatónknak se kelljen úgy éreznie, hogy hátrányba került csak azért, mert a korrekt munkát választotta. Eközben persze tisztában vagyunk azzal, hogy a csalásokat teljesen kiszűrni lehetetlen - és azzal is, hogy ezt a csalni szándékozók is tudják; ez az egyik oka annak, amiért az ilyen viselkedést mélységesen elítéljük és erkölcstelennek tartjuk. Őszintén bízunk benne, hogy a tárgy hallgatóinak a többsége osztja ezt a véleményünket.

6. A megoldásokat kézzel, papírra írva és nyomtatott formában is elfogadjuk, az előbbi esetben a szöveget természetesen megfelelő minőségben fényképezni vagy szkennelni kell. Okostelefonra számos szkennelő alkalmazás érhető el, pl. CamScanner, TurboScan, Smart Doc Scanner. Egyes operációs rendszerekben, illetve szövegszerkesztőkben létezik beépített program több fénykép pdf állománnyá alakítására, de ez internetes oldalak segítségével is megoldható (pl. jpg2pdf.com, smallpdf.com, ilovepdf.com). Bármelyik megoldás mellett is dönt valaki, célszerű azt előzetesen kipróbálni. Mindenki győződjön meg róla, hogy a feltöltendő anyaga megfelelő minőségű, jól olvasható (irány, kontraszt, stb.), az olvashatatlan dolgozatokat értelemszerűen nem tudjuk kijavítani (javasolt sima - vagyis nem vonalas, illetve kockás - papír használata és érdemes a lapnak csak az egyik oldalára írni). A fájl nevében célszerú (de nem muszáj) megjeleníteni a feltöltő nevét. A határidőig a dolgozat újra feltölthető, a korábbi fájlt a rendszer felülírja.

2021. február: A félévet távoktatással kezdjük. Nem kizárt, hogy ez a későbbiekben módosul, amint információnk lesz ezzel kapcsolatban, azt itt és a tárgy MS Teams csoportjában nyomban közzétesszük. Az előadások és a gyakorlatok is az őszi távoktatás során megszokotthoz hasonlóan alakulnak: az aktuális előadás felvétele legkésőbb az adott hét hétfőjén 10 óráig felkerül az MS Stream-re és a Teams csoport Előadás csatornájában teszünk erre egy linket. Kérdéseket ugyanebben a csatornában lehet feltenni, de természetesen az előadók közvetlenül is kereshetők e-mailben vagy a Teams-en. A gyakorlatoknak saját Teams csoportjuk lesz, ahol élőben zajlanak majd az események az órarendi időpontban. A számonkérések módja egyelőre még nem ismert, a honlap későbbi szakaszában írottak a normál (nem távoktatással zajló) szemeszterekre vonatkoznak. A gráfelmélet anyagrészről (vagy legalábbis annak döntő többségéről) részletes online jegyzet is rendelkezésre áll majd.

Az előadások az alábbi MS Stream csatornákban lelhetők fel:
BSz2 előadások 1-6. BSz2 előadások 7-12.

Jegyzet: BSz2 jegyzet 2020/21 tavaszi félév

Ebben a félévben is lesz rendszeres élő online konzultáció, melyet Sári András tart szerdánként 17.15-től 18.45-ig. Csatlakozni az alábbi linken lehet:
Élő online konzultáció szerdánként, 17.15-18.45

Gyakorlat példasorok: 1. gyakorlat, 2. gyakorlat, 3. gyakorlat, 4. gyakorlat, 5. gyakorlat, (a 6. gyakorlathoz nem készült külön feladatsor), 7. gyakorlat, 8. gyakorlat, 9. gyakorlat, 10. gyakorlat, 11. gyakorlat, 12. gyakorlat, 13. gyakorlat


Egyéb segédanyagok: Az alább linkelt programmal a BFS (és az anyagban a félév végén sorra kerülő DFS) algoritmust lehet kipróbálni, futtatni. A bemenetet alkotó gráfot egy grafikus szerkesztőfelületen lehet létrehozni, illetve módosítani. A program megjeleníti a futás közben keletkező adatokat is a BSz2 jegyzetben írtaknak megfelelő módon, így segítheti az algoritmus(ok) pszeudokódjának a megértését is. A programot Szabó Bence készítette, aki a BSz2 tárgyat a 2020. tavaszi félévben végezte el. A program ezen a linken érhető el, a forráskódja pedig itt található.Előadások, előadók:

Előadó:
Időpont:
Helyszín:
Szeszlér Dávid (email: szeszler_KUKAC_cs.bme.hu)
Hétfő 10.15 - 12.00
IB028
Wiener Gábor (email: wiener_KUKAC_cs.bme.hu)
Hétfő 10.15 - 12.00
Q1 MS TEAMS


Gyakorlatok, gyakorlatvezetők:

Kurzuskód:
Gyakorlatvezető:
Időpont:
Helyszín:
11
Mihálka Zsuzsanna (email: mihalka_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
QBF08 MS TEAMS
12
Richlik György (email: richlik_KUKAC_szit.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
QBF09 MS TEAMS
13
Drótos Márton (email: drotos_KUKAC_cs.bme.hu
Kedd, 8:15-9:45
QBF13 MS TEAMS
14
Szabó Réka (email: szabo_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
IE220 MS TEAMS
15
Borza Marcell (dleemarci97_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
IB027 MS TEAMS
16
Jung Attila (email: jungattila_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
IB1027 MS TEAMS
17
Balázs Barbara (email: bbarbara_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 12:15-13:45
IB025 MS TEAMS
18
Bencs Ferenc (email: hun.fertoo_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
IB025 MS TEAMS
19
Mihálka Zsuzsanna (email: mihalka_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 12:15-13:45
E404 MS TEAMS
20
Richlik György (email: richlik_KUKAC_szit.bme.hu)
Kedd, 12:15-13:45
E405 MS TEAMS
21
Héger Tamás (email: heger_KUKAC_caesar.elte.hu)
Kedd, 8:15-9:45
IE007 MS TEAMS
22
Szabó Dávid (email: dzsabo_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
IE007 MS TEAMS
23
Katona Dániel (email: ddkatona_KUKAC_szit.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
IB027 MS TEAMS
24
Vékássy Áron (email: aron.vekassy_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 8:15-9:45
IB027 MS TEAMS
25
Szabó Réka (email: szabo_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 12:15-13:45
E406 MS TEAMS
26
Zalavári Márton (email: zalavarm_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
E306cd MS TEAMS
27
Rábai Domonkos (email: rabai.domonkos_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
E1A MS TEAMS
28
Eper Miklós (email: epermiklos_KUKAC_gmail.com)
Kedd, 12:15-13:45
E1A MS TEAMS
I1 (IMSc)
Balázs Barbara (email: bbarbara_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
QBF10 MS TEAMS
I2 (IMSc)
Varga Kitti (email: vkitti_KUKAC_math.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
QBF11 MS TEAMS
I3 (IMSc)
Wiener Gábor (email: wiener_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
E306cd MS TEAMS
E1 (Emelt)
Szeszlér Dávid (email: szeszler_KUKAC_cs.bme.hu)
Kedd, 8:15-9:45
??? MS TEAMS

Az emelt szintű gyakorlatot olyan érdeklődő hallgatóknak ajánljuk, akik nehezebb feladatok megoldására vágynak; az ide járók számára a zh és minden egyéb követelmény a többiekével azonos. Aki szívesen járna ide, de az időpont nem megfelelő neki, az keresse meg valamelyik előadót e-mailben vagy az előadás szünetében.

A gyakorlatokra az előadók minden héten készítenek feladatsort, a gyakorlatvezetők jelentős része ezeket (is) használja az óráján.

1. gyakorlat, 2. gyakorlat, 3. gyakorlat, 4. gyakorlat, 5. gyakorlat, 7. gyakorlat, 8. gyakorlat, 9. gyakorlat, 10. gyakorlat, 11. gyakorlat, 12. gyakorlat, 13. gyakorlat

Segédanyagok:

Tematika, jegyzet:

Az első előadáson a kombinatorika alapjaival foglalkozunk, a további előadások témája gráfelmélet. Javasolt jegyzetek:
Katona-Recski-Szabó: A számítástudomány alapjai: ingyenesen letölthető e-könyv
Friedl-Recski-Simonyi: Gráfelméleti feladatok (elsősorban gyakorlatra)Értékelés, tárgykövetelmények, vizsga (Figyelem: ez a szakasz akkor érvényes, ha a számonkérések jelenléti oktatás mellett történnek):

Zárthelyik, pótzárthelyik:

A félév során egy zárthelyi dolgozatot íratunk, melyben 6 darab 10 pontot érő feladat lesz. Ezek közül az utolsó a többinél (szándékaink szerint) valamivel nehezebb, csillaggal jelölt feladat. A félév végi aláírást az szerzi meg (vagyis a vizsgára az jelentkezhet), aki a zárthelyin legalább 24 pontot szerez. A normál zárthelyi alkalom mellett lesz még egy pótzárthelyi alkalom, továbbá később egy pótpótzárthelyi alkalom is. A pótzárthelyi alkalmat fel lehet használni az elmulasztott zárthelyi teljesítésére vagy a már megírt dolgozat eredményének a javítására. Ha valaki a pótzárthelyin egy korábban már megírt dolgozatot teljesít újra, akkor mindenképpen az új pontszáma lesz érvényes - akkor is, ha az rosszabb, mint a korábbi. Ez alól egy kivétel van: a már megszerzett aláírást és a megszerzéséhez tartozó minimális pontszámot egy balsikerű javítási kísérlettel nem lehet elveszíteni. Ha valaki a pótzárthelyin megjelenik (és a feladatsort átveszi), azt úgy tekintjük, hogy az illető kísérletet tett a dolgozat megírására (és így rá a fenti feltételek vonatkoznak).

Kérjük, hogy azok a hallgatók, akik az írásbeli számonkéréseken határozattal biztosított többletidővel rendelkeznek, ezt a számonkérés előtt legalább két héttel jelezzék.

A pótzárthelyire nem szükséges jelentkezni a Neptunban (sem máshol).

A zárthelyi eredménye beszámít a tárgyból kapott végső jegybe, ennek a részleteit lásd alább.

Díjköteles pótlás:

A fentebb említett pótpótzárthelyi alkalom a Neptunban díjköteles pótlás néven jelenik meg. Erre a pótpótzárthelyi alkalomra vonatkozó szabályok az alábbiakban különböznek az elsőre vonatkozóktól:
A díjköteles pótláson írt dolgozatokat még aznap kijavítjuk és biztosítjuk a megtekintésüket. A megtekintés pontos időpontját és helyszínét a dolgozatírás közben hirdetjük ki. A dolgozatok eredményei (legkésőbb a következő napon) a tárgy honlapjára is felkerülnek. Aki a megtekintésen nem tud megjelenni, az a dolgozatát kérésre később is megnézheti, de ekkor a dolgozat pontozásán változtatni már nem tudunk (kivéve természetesen a pontszámok téves összeadásából vagy adminisztrációs hibából adódó eseteket).

Korábbi félévben szerzett aláírás:

Azok, akik egy korábbi félévből aláírással rendelkeznek és ebben a félévben is a reguláris előadást és gyakorlatot (tehát nem a vizsgakurzust) vették fel, megkísérelhetik újból megírni a zárthelyiket abból a célból, hogy a korábbi zárthelyik eredményein javítsanak. Erre az esetre az alábbi feltételek vonatkoznak:
Ha egy aláírással rendelkező hallgató az aktuális félévben legalább egy zárthelyin megjelenik, azt úgy tekintjük, hogy az illető kísérletet tett az aláírás feltételeinek újbóli teljesítésére (és rá a fenti feltételek vonatkoznak, mindkét zárthelyi tekintetében). Ellenkező esetben a legutolsó olyan félévbeli teljesítményt vesszük figyelembe, amikor a hallgató megkísérelte az aláírás feltételeinek teljesítését.

Vizsga:

Vizsgára az jelentkezhet, aki aláírással rendelkezik.

A vizsga szóban zajlik, az alábbiak szerint: a tételsoron szereplő tételek közül a vizsgázó egyet kap, ezt kidolgozza (vagyis a szóbeli felelethez egy bő jegyzetet készít, ehhez legalább 45 perc áll rendelkezésére), majd szóban felel belőle. A felelet abból áll, hogy egyrészt a vizsgázó a jegyzeteire támaszkodva részletesen beszámol a húzott tételről, másrészt a vizsgáztató néhány szúrópróbaszerű, az anyag többi részével kapcsolatos kérdésére válaszol. (A vizsga sikerességéhez tehát nem elég a kihúzott tétel ismertetése, az imént említett további kérdésekre is kell tudni válaszolni.) A vizsgán az elégséges megszerzésének feltétele, hogy a vizsgázó a tételsorban vastagon szedett definíciókat, tételeket, algoritmusokat el tudja mondani és értse is azokat. Természetesen a tételsor nem vastagon szedett részeit is tudni (és érteni) kell, ezek esetében azonban egy-két hiányosság még nem okoz bukást.

A vizsgajegyet a zárthelyi eredményéből és a vizsgán nyújtott szóbeli teljesítményből alakítjuk ki az alábbi módon. A zárthelyin és a szóbeli vizsgán is 60 pontot lehet elérni. Ha a szóbeli vizsga elégtelen, akkor a vizsgajegy is elégtelen (függetlenül a zárthelyi eredményétől). Ellenkező esetben a következő képletet használjuk:

végső_pont = 0,8*(min(50,zh)) + 1,2*min(50,v),

ahol zh a zárthelyin, v pedig a szóbeli vizsgán szerzett pontszám. A végső jegy a végső pontszám alapján: 0-39: elégtelen, 40-54: elégséges, 55-69: közepes, 70-84: jó, 85-100: jeles.

Javító vagy ismétlő vizsga a TVSz szerint tehető. Javító vizsga esetén a zárthelyiből származó eredmények változatlanul érvényesek.

A tárgyhoz tartozó tavalyi vizsgatételsor letölthető innen. A friss tételsor a félév végén lesz elérhető.

Figyelem! A vizsgákra a Neptunban jelentkezni kell. Mivel a Neptun csak a vizsgára jelentkezett hallgatók eredményeinek a felvitelét engedélyezi, így nincs lehetőségünk olyan hallgatót vizsgáztatni, aki a jelentkezést elmulasztotta.

A vizsgán (ebből a tárgyból) nem szükséges alkalmi ruhában megjelenni, ez a vizsga eredményét semmilyen mértékben nem befolyásolja.

További jótanácsok a vizsgára való felkészüléshez itt olvashatók.

IMSc pontok:

Az IMSc pontokat az alábbi képlettel számítjuk ki (ahol zh ismét a zárthelyin, v pedig a szóbeli vizsgán szerzett pontszám (legfeljebb 60)).

IMSc_pont = min(25, 2max(0,zh1-50) + max(0,v-50)).

Az IMSc pontok a vizsgaeredményekkel együtt kerülnek be a Neptunba. Kérünk mindenkit, hogy ellenőrizze, hogy a Neptunban nyilvántartott IMSc pontszáma megfelel a valóságnak és amennyiben eltérést tapasztal, azt a lehető leghamarabb jelezze a SzIT tanszéki adminisztrációján a boltizar_KUKAC_cs.bme.hu emailcímen.

Technikai tudnivalók a vizsgákkal kapcsolatban:


Zárthelyik:


Zárthelyi:
április 30. (péntek)

Pótzárthelyi:
május 18. (kedd)
Pótpótzárthelyi (a Neptunban jelentkezni kell rá!):
május 27. (csütörtök)A zárthelyin a megoldások indoklásakor csak az előadásokon elhangzott tételekre és állításokra (és persze a középiskolában tanult, az alapszintű anyagba tartozó ismeretekre) lehet bizonyítás nélkül hivatkozni.
Mindenkinek sok sikert kívánunk!

Technikai tudnivalók a zárthelyik lebonyolításával kapcsolatban:

Mindenkinek sok sikert kívánunk!


Korábbi félévek zárthelyi feladatsorai és pontozási útmutatói :


2017-ig a tárgyból két zárthelyit írattunk. A régi (BMEVISZA110 kódú) BSz2 tárgy (melynek anyaga némileg eltért a mostanitól) korábbi zárthelyi feladatsorai és pontozási útmutatói: