ACM Programozási Verseny

Aktuális

Felkészítő szakkör – 2018. tavasz

A 2018. tavaszi felkészítő szakkör honlapja, a kiadott feladatokkal, megoldásokkal és hasznos információkkal.

Az idei foglalkozások időpontja és helyszíne: péntekenként 14:15-től 16:00-ig, IB134 terem (SZIT tanszéken belül).

Regisztráció Az idei versenyre jelentkezni kell!

Az idei versenyre regisztrálni 2017. okt. 6-ig lehet!

A háromfős (BME-s) csapatok jelentkezését az acm kukac cs.bme.hu e-mail címre várjuk, lehetőleg minél hamarabb. Az e-mail tartalmazza – a csapatnéven kívül – mindhárom csapattag nevét, e-mail címét, illetve hogy milyen szakra jár és hányadik évfolyamos. Ezenkívül a középeurópai fordulón is használt icpc.baylor.edu oldalon is kérjük jelentkezzetek a versenyre és töltsétek ki a szükséges adatokat. (ELTE-s csapatoknak a jelentkezés folyamatáról a verseny weblapján van információ.)

Egyetemi (első) forduló Időpont, helyszín, tudnivalók...

Az idei (2017. évi) verseny koordinátái (a BME és ELTE versenyzőinek egyaránt):

  • Időpont: okt. 8., 9:00-15:00 óra
  • Helyszín: ELTE lágymányosi tömb, déli épület, "Lovarda" terem
    (Az egyetem az északi bejáratán belépve rögtön balra.)

A versenyt 9 órakor egy-két bemelegítő tesztfeladattal kezdjük, hogy meggyőződjünk arról, hogy mindenki jól tudja használni a rendszert (és a rendszer is jól működik). Az igazi verseny 10-kor kezdődik és 5 óra hosszan tart.

A országos verseny menetéről, szabályairól és technikai részleteiről további információ az ELTE-s szervezők oldalán olvasható. (Természetesen az itt feltüntetett jelentkezési e-mail cím a BME hallgatóira nem vonatkozik, ők továbbra is a acm kukac cs.bme.hu címen regisztráljanak.)

Regionális (második) forduló Előzetes információk...

Az 2017. évi regionális forduló november 17–19. között, Zágrábban kerül megrendezésre. A versenyre csak olyan csapatok juthatnak be, ahol mindhárom tag alkalmas a hivatalos Eligibility Diagram szerint.

A verseny

Az ACM (Association for Computing Machinery), az egyik legrangosabb informatikai társaság, minden évben meghirdeti az ACM nemzetközi programozási versenyt. A versenyen háromfős csapatok vehetnek részt, 5 óra alatt egy számítógép segítségével kb. 6-8 feladatot kell megoldaniuk. A verseny győztese az a csapat, amelyik a rendelkezésre álló idő alatt a legtöbb feladatot oldja meg, holtverseny esetén a részidők döntenek. A feladatok egyrészt alapos algoritmuselméleti ismereteket, problémamegoldó készséget, másrészt gyors és hibamentes programozást igényelnek.

A verseny programozási nyelvei: a C/C++, a Java és a Pascal (ez utóbbi a nemzetközi döntőn már nem választható). A feladatok megoldásához tetszőleges írott, illetve nyomtatott segédanyag (könyv, dokumentáció, forráskód) használható, de elektronikus eszközök, adathordozók és az Internet használata nem megengedett.

A versenyeket három szinten rendezik. Az egyetemi válogatón legsikeresebb 2-3 csapat továbbjut a regionális fordulóba. Magyarország a közép-európai régióba tartozik, így a verseny második fordulója – immár második alkalommal – a lengyelországi Krakkóban lesz. A regionális forduló első 3-5 helyezettje jut tovább a nemzetközi döntôbe.

Felkészítés

A BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszéke dr. Friedl Katalin vezetésével felkészítő órákat tart a versenyre. A felkészítés a válogatótól független: szívesen látunk olyanokat is, akik nem indulnak a versenyen, illetve a versenyen indulásnak nem feltétele a felkészítőn való részvétel.

Ha valaki részt kíván venni a felkészítő órákon, akkor kérjük iratkozzon fel az acm-valogato információs listára.

Ajánlott olvasmányok

Linkek

Szervezők

A szervezőknek üzenetet küldeni az acm kukac cs.bme.hu címen lehet.


A lappal vagy versennyel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat az acm kukac cs.bme.hu címre lehet küldeni.